dc.contributor.advisor | Türedi, Selda | |
dc.contributor.author | Eren, Aykut Kaan | |
dc.date.accessioned | 2021-01-08T09:32:55Z | |
dc.date.available | 2021-01-08T09:32:55Z | |
dc.date.issued | 2020 | en_US |
dc.date.submitted | 2020 | |
dc.identifier.citation | Eren, Aykut Kaan. Sokak lezzetleri girişimcilerinin formal ve informal eğitim düzeylerinin belirlenmesine yönelik nitel bir çalışma: İzmir örneği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020. | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12462/10978 | |
dc.description | Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı | en_US |
dc.description.abstract | Dünya genelinde her gün milyarlarca insan sokağa karışmakta ve beslenme ihtiyaçlarını sokak lezzetleri ile karşılamaktadır. Sokak lezzetlerinin kolay ulaşılabilir olması, doyurucu olması, her bütçeye uygun olması, kültürel unsurları içeriğinde barındırması ve tüketicilerde merak uyandırması sokak lezzetlerine olan talebi arttırmaktadır. Sokak lezzetlerin karşı yüksek bir talebin olması beraberinde bazı sorunları da getirmektedir. Sokak lezzetlerindeki tüketim sıklığının artması bireylerde gıda kaynaklı hastalıkların artmasına da sebebiyet vermektedir. Bunun sebebi olarak sokak lezzetleri girişimcilerinin kalitesiz malzeme kullanmaları, gıdaların saklama koşullarındaki eksiklikler, hijyen ve gıda güvenliği gibi konularda yanlış veya eksik bilgiye sahip olmaları gibi unsurlar gösterilmektedir. İnsan sağlığını önemli ölçüde etkileyebilecek olan bu tehlikeleri önlemek için sokak lezzetleri girişimcilerinin formal ve informal eğitim düzeyleri ve eğitime katılım oranlarının belirlenmesi ve girişimciler ile yerel yönetimlere önerilerde bulunulması büyük bir önem arz etmektedir. Bu doğrultuda bölgedeki sokak lezzetleri girişimcilerinin yaşamış oldukları deneyimler, işletmelerinin mevcut durumu, formal ve informal eğitim düzeyleri ve düzenlenecek olan eğitimlere katılım istekleri hakkındaki görüşleri ortaya konmaktadır. Çalışmada, yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanarak İzmir ilindeki sokak lezzetleri girişimcilerine uygulanmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiş, tema ve kodlar oluşturulmuştur. Araştırmadan elde edilen veriler sonucunda, girişimcileri yatırıma çeken en önemli unsur, sokak lezzetlerini aile geleneği olarak görmeleri olmuştur. Elde edilen bulgulardan çıkarılan bir diğer sonuç ise, girişimcilerin yoğun çalışma saatleri sebebiyle formal eğitime yeteri kadar önem vermedikleri, informal eğitimin sokak lezzetlerinde daha etkili bir öğrenme biçimi olduğunu belirttikleri görülmektedir. Katılımcıların görüşleri doğrultusunda yerel yönetimlere ve potansiyel girişimcilere önerilerde bulunulmuştur. | en_US |
dc.description.abstract | Every day, billions of people are involved in the streets and meet their nutritional needs with street flavors. The fact that street flavors are easily accessible, satisfying, suitable for every budget, contain cultural elements, and arouse curiosity among consumers increase the demand for street flavors. The high demand for street flavors brings along some problems. The increase in the frequency of consumption in street flavors also causes an increase in foodborne diseases in individuals. The reason for this is the fact that street food entrepreneurs use poor quality materials, lack of storage conditions of food, hygiene, and food safety, etc. In order to prevent these dangers that can significantly affect human health, it is of great importance to determine the formal and informal education levels and participation rates of the entrepreneurs and local administrations of street food entrepreneurs. Accordingly, the opinions about the experiences of street flavors entrepreneurs in the region, the current status of their businesses, formal and informal education levels, and their desire to participate in the training to be organized are presented. In the study, a semi-structured interview form was prepared and applied to street food entrepreneurs in İzmir. The data obtained were analyzed with descriptive analysis method, themes and codes were created. As a result of the data obtained from the research, the most important factor that attracted the entrepreneurs to the investment was that they regarded street delicacies as a family tradition. Another conclusion from the findings is that entrepreneurs do not attach enough importance to formal education due to their busy working hours and that informal education is a more effective form of learning in street flavors. In line with the opinions of the participants, suggestions were made to local administrations and potential entrepreneurs. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Sokak Lezzetleri | en_US |
dc.subject | Girişimcilik | en_US |
dc.subject | Sokak Satıcısı | en_US |
dc.subject | Street Foods | en_US |
dc.subject | Entrepreneurship | en_US |
dc.subject | Street Vendors | en_US |
dc.title | Sokak lezzetleri girişimcilerinin formal ve informal eğitim düzeylerinin belirlenmesine yönelik nitel bir çalışma: İzmir örneği | en_US |
dc.title.alternative | A qualitative study on the determination of formal and informal education levels of street food entrepreneurs: Sample of İzmir | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.contributor.department | Sosyal Bilimler Enstitüsü | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |