Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorYücel, Asım
dc.contributor.authorBolat, Tamer
dc.date.accessioned2020-01-24T08:28:33Z
dc.date.available2020-01-24T08:28:33Z
dc.date.issued1999en_US
dc.date.submitted1999
dc.identifier.citationBolat, Tamer. Ticari yiyecek-içecek işletmelerinde toplam kalite yönetiminin uygulanması ve işlem performansı üzerindeki etkileri: Otel işletmelerinde bir uygulama. Yayınlanmamış doktora tezi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1999.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/10563
dc.descriptionBalıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalıen_US
dc.description.abstractYapılan bu çalışmada, Toplam Kalite Yönetimi tüm yönleriyle ele alınmış ve Toplam Kalite Yönetiminin ticari yiyecek-içecek işletmelerinde uygulanmasına yönelik bir çerçeve oluşturulmuştur. Ayrıca Toplam Kalite Yönetiminin işletme performansı üzerinde ne tür katkılar sağlayacağma ilişkin değerlendirmelere de yer verilmiştir. Ticari yiyecek-içecek işletmelerinde Toplam Kalite Yönetimi uygulamalarının değerlendirilmesi ve bu uygulamaların işletme performansı üzerindeki etkilerinin tesbitine ilişkin; 2 otel işletmesinde araştırma yapılmıştır. Bu araştırma sonucunda ortaya çıkan bulguları şu şekilde özetlemek mümkündür: a) TKY'nin planlanması ve organizasyonu sürecinde işletmelerin bilgi kaynaklarına ulaşma konusunda sorunlar yaşadığı belirlenmiştir. b) İşletmelerde TKY'ye geçişle birlikte, işe alman personelde, TKY'ye uyum sağlayıp sağlamayacağı konusu araştırılmamaktadır. c) İşletmelerde sektörel sorunların -sezonluk yoğunlaşma, yüksek işgören devir hızı, kalifiye eleman bulma sorunu, çalışanların eğitim düzeylerinin düşük olması gibi- TKY uygulamalarını olumsuz yönde etkilediği saptanmıştır. d) Yine sektörel bir sorun olarak, tedarikçilerle ilgili de -girdi kalitesi, fiyatlar, zamanında teslimat vb. konularda- problemlerin ortaya çıktığı belirlenmiştir. Bu bulgular sonucu geliştirilen önerilerimiz ise aşağıda görülmektedir: a) TKY'nin planlanması ve organizasyonu sürecinde işletmeler bilgi edinme konusunda, üniversiteler ve diğer eğitim kurumlarından yararlanabilirler. b) İşletmelerde işgören seçim süreci TKY doğrultusunda yeniden yapılandırılmalı ve işe alınacak adayların istatistiksel düşünme, grup çalışmalarına yatkınlık, yetki kullanabilme özelliği gibi vasıfları psikoteknik gibi teknikler yardımıyla ölçülmelidir. c) Sektörün genel yapısından kaynaklanan sorunlar ise, TKY'nin ilkelerinin etkin bir şekilde uygulanması ile çözülebilir. Bu kapsamda özellikle, "Çalışanların Eğitimi", "Müşteri Odaklılık" ve "Üst Yönetimin Liderliği" ilkeleri önem kazanmaktadır. d) Tedarikçilerle işbirliği ilkesi de işletmeler tarafından etkin bir şekilde hayata geçirilirse, tedarikçilere ilişkin sorunlar ortadan kaldırılabilir.en_US
dc.description.abstractIn this study, the Total Quality Management has been considered with its all aspects and a framework for the application of the Total Quality Management in commercial food and beverage establishments has been formed. Besides, contributions of the Total Quality Management to the performance of the establishment are also evaluated. A research was conducted in two hotel operations concerning the evaluation of theTotal Quality Management applications in commercial food - beverage establishments and regarding determination of the effects of these applications on the performance of the establishment. The findings obtained as a result of this research can be summarized as follows: a) It has been found out that establishments have difficulties in reaching data sources in the process of planning and organizing the TQM. b) It is not investigated if the personnel employed will adapt or not to the TQM when the establishment carries out the TQM. c) It has been determined that the problems connected with the sector such as seasonal condensation, a high employee turn over, difficulty of finding qualified personnel and low education level of the employee affect the TQM applications in a negative way. d) And again as a problem of the sector; it has been found out that problems connected with suppliers such as input quality, prices, delivery on time are also met. The proposals made as a result of these findings are as follows: a) Establishments can make use of universities and other educational institutions about obtaining information in the process of planning and organising the TQM. b) Employee selection process in establishments should be reorganized with respect to the TQM and the qualities of the people to be employed as statistical thinking, being skilled for team work and ability to use authority should be measured through some techniques like psychotechnic. c) And the problems emerging due to the general structure of the sector can be solved through using the principles of the TQM effectively. In this respect, especially "Employee Training'1. "Customer Centered" and "The Leadership of Upper Management" principles gets importance. d) If the principle of cooperation with suppliers is put into practice in an effective way, the problems connected with suppliers can be solved.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherBalıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKaliteen_US
dc.subjectISO 9000en_US
dc.subjectKalite Güvenceen_US
dc.subjectPerformansen_US
dc.subjectToplam Kalite Yönetimien_US
dc.subjectStandartlaren_US
dc.subjectİşletmeleren_US
dc.subjectQuality Assurance Systemen_US
dc.subjectPerformanceen_US
dc.subjectStandardsen_US
dc.subjectTotal Quality Managementen_US
dc.subjectBusinessesen_US
dc.titleTicari yiyecek-içecek işletmelerinde toplam kalite yönetiminin uygulanması ve işlem performansı üzerindeki etkileri: Otel işletmelerinde bir uygulamaen_US
dc.title.alternativeImplemantation of the total quality management in the commercial food and beverage establishments and its effects on the performance: An application in the hotel establishmentsen_US
dc.typedoctoralThesisen_US
dc.contributor.departmentSosyal Bilimler Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster