Yazar "Sarıoğlan, Mehmet" için listeleme
-
4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerinin yiyecek içecek departmanlarında işgören devir hızı: Çeşme yöresinde bir uygulama
Sarıoğlan, Mehmet (Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007)4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerinin yiyecek-içecek departmanlarında işgören devir hızını örnek bir uygulama ile saptanmasını amaçlayan bu yüksek lisans tez çalışmasında; otel işletmelerinde ve özellikle söz konusu işletmelerin ... -
Creating gastronomic product inventory a research: Example of Edremit region
Sarıoğlan, Mehmet; Deveci, Bilal; Deveci, Bahar; Şahin, Necmettin (Rahman Temizkan, 2022)The main purpose of this study is to determine the gastronomic products of Edremit region and to create an inventory. It is aimed to determine the sustainability of these products, to transfer them to future generations ... -
Gastronomi eğitimin mevcut durumunun analizine yönelik bir araştırma
Sezen, Talha Serdar (Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)Günümüzde yeme-içme eylemi sadece fizyolojik bir ihtiyaç olmanın ötesine geçerek, insanların sosyalleşmek, seyahat etmek, deneyim ve statü kazanmak gibi birçok amaç ile birleştirdiği bir olgu haline gelmiştir. Bu sayede ... -
Gastronomi eğitiminde kavram yanılgıları
Sarıoğlan, Mehmet; Avcıkurt, Cevdet; Sezen, Talha Serdar (Ankara Hacı Bayram Veli University, 2020)Felsefi akımlarda herhangi bir olgunun bilim olarak kabul edilebilmesi için kendine özgü kavramların varlığına gereksinim duyulmaktadır. Gastronomi olgusu da her bilim dalı gibi kendine özgü kavramlardan oluşmakla birlikte ... -
Gastronomik ürün envanteri oluşturmaya yönelik bir araştırma: Edremit yöresi örneği
Şahin. Necmettin (Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2023)İnsanların veya doğada yaşayan canlıların yaşamı için beslenme, gerekli olan bir ihtiyaç olup ve zaman içerisinde kültürel bir olgu haline dönüşmüştür. İnsanların yiyecek ürünleri hazırlaması, yaptığı yiyecekleri sunması ... -
Gıda tiksinmesi ve yeni yiyecekleri deneme korkusu kavramlarının arasındaki ilişkinin belirlenmesi
İnsanoğlunun besin tercihi, besin seçimi ve beslenme alışkanlıkları üzerindeki etkili unsurların anlaşılması, beslenme kavramının daha derinlemesine kavranmasını sağlayacaktır. Bu araştırmanın amacı gıda tiksinmesi ve yeni ... -
Havayolu ulaştırma işletmelerinin tercih edilmesinde yiyecek-içecek hizmet kalitesinin rolüne ilişkin bir araştırma (THY örneği)
Yabancı, Fadime (Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)Dünyanın ortak pazar haline gelmesi ve ulaşım ağlarının gelişmesi ile birlikte havacılık sektörü de hızla gelişmektedir. Bu gelişim ve değişim sürecinde rakiplerini geride bırakmak, sürdürülebilirliği sağlamak ve daha ... -
The importance of indigenous edible plant species to rural tourism development (sample of Seferihisar)
Sarıoğlan, Mehmet; İskenderoğlu, Mert (2016)Rural tourism phenomenon can be expressed as a tourism type which is progressing within tourism sector quickestly and also has a potential to be progressed more and more in the near future. Its one of main reason can be ... -
İkinci konut sahiplerinin ikincil konut turizmine yönelik algılarının belirlenmesi üzerine bir araştırma
Avcıkurt, Cevdet; Deveci, Bilal; Sarıoğlan, Mehmet (İrfan Yazıcıoğlu, 2021)Bu araştırmada Edremit'te ikinci konut sahibi bireylerin; ikincil konut turizmine yönelik algılarını tespit etmek ve ikincil konut turizmine katılım sebeplerinin neler olduğunun belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç ... -
İnovatif bir yaklaşım olarak yenilebilir çiçeklerin çikolatalarda kullanımı
Metin, Erhan (Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)Yenilebilir taze çiçeklere olan ilgi günümüzde her geçen gün artmaktadır. İnsan sağlığına olumlu katkılarının yanı sıra neredeyse kalorisiz olmaları yenilebilir çiçeklerin gıdalarda kullanımının gastronomi akımlarına katkı ... -
Kaybolmakta olan yerel mutfak kültürünün turizme kazandırılması: Balıkesir ili Edremit Körfezi örneği
Yalın, Gülhan (Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020)Bu araştırmanın temel amacı, kendine özgü kültür ve iletişim sistemi olan "Yerel Mutfak Kültürü ve Ögeleri" kavramı kapsamında kaybolmakta olan mutfak kültürü ve öğelerini incelemek suretiyle yeniden aslına uygun şekilde ... -
Konaklama işletmelerinde analitik hiyerarşi prosesi yöntemi ile tedarikçi seçim kriterlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
Sarıoğlan, Mehmet (Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2011)Teknolojik gelişmelere bağlı olarak müşterilerin ihtiyaçları değişmiş ve daha düşük fiyat ve daha yüksek kaliteyi aynı zamanda talep etmeye başlamışlardır. Yeni gelişmelerle birlikte birçok ülkede şiddetli pazar rekabeti ... -
Marinalarda faaliyet gösteren yiyecek-içecek işletmelerinde tüketici tercihlerini etkileyen faktörlerin tespitine yönelik bir araştırma
Baştürk, Hilal (Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)Hizmet sektörü içerisinde önemli bir paya sahip olan turizmin önemli bileşenlerinden birisi olan deniz turizmi hem Dünya'da hem de Türkiye'de ülke ve bölge kalkındırılması açısından önemli bir yere sahiptir. Deniz turizmi ... -
Marinalardaki yiyecek-içecek işletmelerinin tüketici tercihlerine yönelik görgül bir araştırma
Sarıoğlan, Mehmet; Baştürk, Hilal (2022)Çalışmanın araştırma konusu olan marinalarda faaliyet gösteren yiyecek-içecek işletmelerinin ülke ve bölgenin sosyo-ekonomik açıdan kalkındırılmasında önemli kriterlerden birisi olması sebebiyle günümüzde üzerinde detaylı ... -
Mutfak çalışanlarının doğrama tekniklerine yönelik kavramsal değişim süreçlerinin incelenmesi
Sarıoğlan, Mehmet; Avcıkurt, Cevdet; Bozok, Düriye (Prof. Dr. Yüksel Öztürk, 2021)Kavramsal değişim bilimsel ve uygulamalı alanlarda kullanılan kavramlardaki yanılgıların bilimsel çerçevede değiştirilmesi olarak ifade edilebilir. Çalışma kapsamında uygulamalı bir bilim dalı olarak gastronomi biliminde ... -
New orientations in gastronomy education: Molecular gastronomy
Sarıoğlan, Mehmet (Elsevier Science Bv, 2014)Gastronomy has very big importance around the world, as well as in Turkey and referred to as a branch of science. Diet of Country, kitchen culture, and food and beverage production contains many factors such as different ... -
Otel mutfak yöneticilerinin işgörenlerin yeterlilik düzeyi hakkındaki algıları: Karşılaştırılmalı bir uygulama
Daylar, Şükran (Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2015)Gastronomi, insan gıdası ve refahını ilgilendiren her konuda sağlanmış bilgi birikimidir. İnsanların yiyecek-içecek gereksinimleri sonucu turizm sektöründe yer edinmiş olan gastronomi kültürü kavramı ile beraber, dünyada ... -
Otel mutfaklarında ergonomi ve hijyen uygulamaları etkileşimine yönelik bir araştırma (İstanbul örneği)
Battal, Sevcan (Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020)Gün geçtikçe restoran mutfaklarına olan merak ve ilgi artmaktadır. Mutfak zor ve stresli bir iş grubuna girmektedir. Ergonomide, çalışan personel motivasyonu ve verimliliği en önemli etmenlerden biridir. Çalışanlar, ... -
Özel gün yemeklerinin somut olmayan kültürel miras kapsamında değerlendirilmesi
Sarıoğlan, Mehmet; Sezen, Talha Serdar; Dinç, Yakup (İrfan Yazıcıoğlu, 2024)Günümüzde yemek kavramı karın doyurma eyleminin ötesine geçmiştir. Kültür ve sosyoloji ile özellikle bağdaştırılan bu kavram, insan hayatında önemli bir yere sahiptir. Yeme içme davranışları bir toplumun kültürü ve toplum ... -
The relationship between product innovation and fusion cuisine in food and beverage establishments: A discussion on Turkish cuisine
Erdem, Barış; Doğdubay, Murat; Sarıoğlan, Mehmet (CRC Press-Taylor & Francis Group, 2012)The competition nowadays in globalization process deeply influences the tourism industry as well as the other industries. The increasing differentiation in demands and expectations of tourists forces tourism establishments ...