Yazar "Ektik, Nisanur" için listeleme
-
Balıkesir ilinde süt ve süt ürünlerindeki metisilin dirençli staphylococcus aureus'un prevalansı ve antibiyotik dirençliliği
Ektik, Nisanur (Balıkesir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)Bu tez çalışmasında; Balıkesir ilindeki çiftliklerden toplanan 50 tank sütü ve 125 süt ürünü (15 yoğurt, 40 beyaz peynir, 10 kaşar peyniri, 15 tulum peyniri, 12 mihaliç peyniri, 13 lor peyniri, 10 sepet peyniri ve 10 ... -
Determination of virulence factors and antibiotic resistances of enterococcus spp. identified from different stages of ripened (classical) white cheese production
Gökmen, Mukadderat; Ektik, Nisanur (Afyon Kocatepe Üniv. Veteriner Fak., 2022)The objective of this research was to determine the presence of virulence genes (asa1, gelE, cylA, ace, esp, hyl and efaA), and vancomycin resistance genes (vanA, vanB, vanC2/C3) and the resistance to some antibiotics ... -
The effect of ultrasound process on lactic acid bacteria, physicochemical and sensory properties of yoghurt, before and after inoculation of starter cultures into milk
Tavşanlı, Hakan; Güner, Tevhide Elif; Altundal, Berfin; Ektik, Nisanur; İlhak, Osman İrfan (Wiley, 2023)The effect of ultrasound (US) applied before (US + i) and after (i + US) inoculation of yoghurt starter into cows' milk on some parameters of yoghurt was investigated. Lightness (L*) values, amounts of acetaldehyde, diacetyl, ... -
Farklı zemin ve gübre tahliye sitemlerinin bazı süt kalite parametreleri üzerine etkilerinin belirlenmesi
Tavşanlı, Hakan; Ektik, Nisanur; Güner, Tevhide Elif; Altundal, Berfin; Özkan, Nisa (Balıkesir Üniversitesi, 2022)Kaliteli süt ürünleri üretiminin en önemli hedefi tat ve aroma gibi duyusal kalite kriterlerini koruyarak, gıda güvenliği ve gıda güvencesi kapsamında ürünün muhafaza süresini uzatmaktır. Süt ve süt ürünlerinin raf ... -
Farklı zemin ve gübre tahliye sitemlerinin bazı süt kalite parametreleri üzerine etkilerinin belirlenmesi
Kaliteli süt ürünleri üretiminin en önemli hedefi tat ve aroma gibi duyusal kalite kriterlerini koruyarak, gıda güvenliği ve gıda güvencesi kapsamında ürünün muhafaza süresini uzatmaktır.Süt ve süt ürünlerinin raf ömürleri ... -
Klasik (olgunlaştırılmış) beyaz peynir üretiminin farklı aşamalarından laktik asit bakterilerinin izolasyonu, identifikasyonu ve teknolojik özelliklerinin belirlenmesi
Ektik, Nisanur (Balıkesir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)Bu çalışmada, Balıkesir ilinde starter kültür kullanılmadan geleneksel yöntemle üretilen klasik beyaz peynirin doğal mikroflorasında bulunan laktik asit bakterilerinin izolasyonu ve elde edilen izolatların fenotipik ve ... -
The prevalence and antibiotic resistance of methicillin-resistant staphylococcus aureus (MRSA) in milk and dairy products in Balikesir, Turkey
Gökmen, Mukadderat; Ektik, Nisanur; Çıbık, Recep (Hellenic Veterinary Medical Soc, 2017)Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus is an important pathogen that causes severe infections in humans and animals. The aim of this study was to determine the prevalence and the antimicrobial profile of methicillin-resistant ... -
The prevalence and molecular characterization of listeria monocytogenes in corn silage, feces and bulk tank milk samples in dairy cattle farms in
Aydın, Rahim; Gökmen, Mukadderat; Kara, Recep; Önen, Adem; Ektik, Nisanur (Israel Veterinary Medical Assoc, 2019)The objective of this study was to investigate the prevalence and molecular characterization of Listeria monocytogenes in corn silage, feces and bulk tank milk (BTM) samples. The samples (n=150/each; 450 in total) were ... -
Prevalence and molecular characterization of shiga toxin-producing Escherichia coli in animal source foods and green leafy vegetables
Gökmen, Mukadderat; İlhan, Ziya; Tavşanlı, Hakan; Önen, Adem; Ektik, Nisanur; Göçmez, Enise Begüm (Sage Publications Ltd, 2022)Shiga toxin–producing Escherichia coli (STEC) has emerged as important enteric foodborne zoonotic pathogens of considerable public health significance worldwide. The aim of this study was to determine the prevalence of the ... -
Tüketime hazır bazı gıdalarda enterococcus spp. prevalansı, antibiyotik dirençlilik ve virülens faktörlerinin tespiti
Bu çalışmada tüketime hazır bazı gıdalarda Enterokok türlerinin prevalansı, antibiyotik dirençliliği ve virülans faktörleri belirlendi. Analize alınan 187 gıda örneğinin 112 (%59,9)'sinde 114 Enterococcus spp. izole edildi. ... -
Zeytin yaprağı ekstraktı ilavesinin köftelerde S. typhimurium, S. coli O157 ve S. aureus gelişimi üzerine etkisi
Bu çalışmada köftelere farklı oranlarda zeytin yaprağı ekstraktı (ZYE) ilavesinin S. typhimurium, E. coli O157 ve S. aureus'un gelişimi üzerine antimikrobiyal etkisi araştırılmıştır. Kontrol grubu köfte örneklerinde 3 log ...